Apostila HAGA

CE ESTE O APOSTILA SI CE REPREZINTA APOSTILAREA

Care autoritati din Romania au drept de apostila.

Statele membre Haga in care este recunoscuta Apostila.

Tipurile de documente pe care se poate pune Apostila Conventiei de la Haga.

Ce puteti face daca in strainatate nu va este recunoscuta apostila.

Apostila este in fapt o stampila de forma patrata (cu latura de 9 cm), identica in toate statele membre ale Conventiei de la Haga si care se aplica direct pe actul de legalizat, fie pe o prelungire a acestuia.Incepand cu 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, Conventie privind suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine.

Apostila

Incepand cu 16 martie 2001, Romania a aderat la Conventia de la Haga din 5 Octombrie 1961, Conventie privind suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. Inainte de aderarea la aceasta conventie, pentru recunoasterea in strainatate a actelor romanesti, era nevoie de o procedura complicata, legalizarea actelor facandu-se doar prin consulatele tarilor pentru care se dorea recunoasterea, cu viza in prealabil din partea Ministerelor de Externe si Justitie din Bucuresti. Apostilarea a simplificat foarte mult aceasta procedura si consta in aplicarea unei stampile (apostila de la Haga) pe documente pentru a le autentifica / legaliza international.
Pana la 1 Noiembrie 2004, in Romania au existat doar 2 autoritati care au avut drept sa aplice apostila: Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul de Justitie. In Romania s-a incetatenit termenul de apostilare pentru documentele vizate de catre Ministerul Afacerilor Extene si termenul de supra-legalizare pentru viza Apostille aplicata de catre Ministerul de Justitie.
Incepand cu data de 1 Noiembrie 2004, procedura de apostilare/supralegalizare a documentelor romanesti a trecut in competenta Prefecturilor si Curtilor de Apel, care sunt singurele autoritati romanesti care au in momentul de fata drept de apostila.
Atentie: De la 1 septembrie 2005 apostilarea actelor este facuta de Tribunale in locul Curtilor de Apel ( conform cu Legea nr. 121/2005 din 05/05/2005 care prevede prevede în art. 2: „Autoritatile romane competente sa aplice apostila prevazuta la art. 3 alin. (1) din Conventie sunt: tribunalele, pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. a), c) si d), si prefecturile, pentru actele oficiale prevazute la art. 1 lit. b).” )
Apostila este in fapt o stampila de forma patrata (cu latura de 9 cm), identica in toate statele membre ale Conventiei de la Haga si care se aplica direct pe actul de legalizat, fie pe o prelungire a acestuia.
Apostila de la Haga (indiferent de tara in care se aplica, toate aceste stampile au urmatoarea denumire: Apostille – Convention de la Haye du 5 Octobre 1961)Pentru recunoasterea internationala, documentele de stare civila, respectiv certificatele de nastere si casatorie, dupa ce li se aplica apostila de catre Institutia Prefectului, se traduc in limba tarii de destinatie de catre un traducator autorizat, inclusiv apostila, dupa care se legalizeaza de catre un notar public, iar in final traducerea legalizata se supralegalizeaza cu apostila de catre Tribunalul competent.

Tari semnatare ale Conventiei de la Haga

Statele membre ale Conventiei de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind simplificarea procedurii supralegalizarii actelor ce vor fi folosite in strainatate, sunt in numar de 64 si in toate acestea un document apostilat va fi recunoscut fara a fi necesare alte proceduri suplimentare.Pentru statele membre Haga, incepand cu data de 1 Septembrie 2005, apostilarea / supralegalizarea documentelor se va face de catre birourile specializate ale Prefecturilor, respectiv Tribunalelor din judetul respectiv.

Apostila garanteaza recunoasterea oficiala prin lege. Cu alte cuvinte, orice document cu apostila Conventiei de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea fara alte cerinte in oricare dintre celelalte tari semnatare.

Documentele romanesti legalizate cu Apostila Conventiei de la Haga sunt recunoscute in oricare din tarile din lista de mai jos.Pentru statele care nu au aderat la Conventia de la Haga (Brazilia, Emiratele Arabe, Kuweit etc.) procedura de supralegalizare va fi facuta prin vizare de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Ministerul Justitiei si acolo unde este posibil, si de catre Consulatul tarii respective din Bucuresti.

Apostilare si supralegalizare:

Pentru recunoasterea internationala a diplomelor, certificatelor de calificare profesionala, certificatelor de competente profesionale obtinute in Romania este necesara apostilarea (tari semnatare ale Conventiei de la Haga) sau supralegalizarea (tari nesemnatare ale Conventiei de la Haga). In vederea aplicării apostilei sau a supralegalizarii de catre organele competente este necesara verificarea autenticitatii diplomelor, certificatelor de calificare profesionala, certificatelor de competente profesionale. Verificarea autenticitatii se face de catre institutia emitenta.

Pentru verificarea autenticitatii certificatelor de competente profesionale eliberate de centrele de evaluare autorizate de ANC trebuie sa va adresati Directiei standarde ocupationale, calificari si atestare din cadrul Secretariatului Tehnic al ANC.

Pentru verificarea autenticităţii certificatelor de calificare si de absolvire obtinute in urma cursurilor de formare profesionala trebuie sa va adresati comisiei judetene care a autorizat furnizorul de formare profesionala, din judetul Brasov, strada Avram Iancu nr.53, etaj 1 camera 15.

Institutia Prefectului Brasov apostileaza urmatoarele tipuri de documente:

Se pot apostila doar documentele ce vor fi folosite in statele membre ale Conventiei de la Haga. Documentele ce vor fi folosite in tarile nemembre Haga vor urma procedura normala de supralegalizare, respectiv prin vizare de catre Ministerul de Externe, Ministerul Justitiei, precum si consulatul tarii respective din Bucuresti.
Institutia Prefectului apostileaza urmatoarele tipuri de documente:
Certificate de nastere, in original, emise dupa 1996;
Certificate de casatorie, in original, emise dupa 1996;
Certificate de deces, in original, emise dupa 1996;

Nota:

-Actele de stare civila emise inainte de 1996 trebuie preschimbate cu altele de tip nou, international. Preschimbarea se face la oficiile de stare civila care le-au eliberat pe cele vechi;
-Certificate de cazier judiciar, in original, eliberate cu cel mult 3 luni in urma;
-Adeverinte prin care se atesta domiciliul si cetatenia persoanei, in original, eliberate de Ministerul de Interne, Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, din Bucuresti str. Obcina Mare nr. 2, sector 6;
-Acte de studii, in original. Actele pentru studii liceale si postliceale se vizeaza de catre Inspectoratele scolare judetene, iar actele de studii universitare trebuie vizate in prealabil la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, Bucuresti;
-Adeverinte medicale, in original, vizate in prealabil la Ministerul Sanatatii, Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica;
-Certificate de botez / cununie, in original, vizate in prealabil la Ministerul Culturii si Cultelor;
-Adeverinte prin care se atesta vechimea in munca, vizate in prealabil de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale;
-Adeverinte de calificare in diferite meserii, in original, vizate in prealabil de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Directia Generala Forta de Munca;
-Certificate de origine a marfurilor, vizate in prealabil de Camera de Comert si Industrie a Romaniei din Bucuresti;
-Facturi comerciale, vizate in prealabil de Camera de Comert si Industrie a Romaniei din Bucuresti.

Acte necesare pentru obtinerea apostilei

-Cerere tip – se obtine de la cam. 2/parter, sau de pe pagina de Internet a Institutiei Prefectului – Judetul Brasov;
-Actul care urmeaza a fi apostilat în original – la Institutia Prefectului (se obtine apostila doar pe actul original);
-Buletinul/cartea de identitate/ procura notariala/contractul de prestari servicii însotit de delegatie din partea firmei.

Program

LUNI – VINERI

09:00 – 11:00 – primire, verificare acte si achitarea taxelor consulare
14:00 – 15:00 – eliberare acte apostilate
CAMERA NR. 2, parter.

Relatii suplimentare la tel. 0268-470022.

Taxe consulare

Se percep în conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea serviciilor consulare si a taxelor percepute pentru prestarea acestora, cu modificările si completările ulterioare.(se platesc in momentul apostilarii actului)

 Taxe consulare pentru persoane fizice cetăteni români

Nr. exemplare Taxe cerere Taxe legalizare Total
1 3 lei 22 lei 25 lei
2 3 lei 44 lei 47 lei
3 3 lei 66 lei 69 lei
4 3 lei 88 lei 91 lei
5 3 lei 110 lei 113 lei

Taxe consulare pentru persoane fizice cetăteni străini sau apatrizi

Nr. exemplare Taxe cerere Taxe legalizare Taxe urgenta Total
1 3 lei 22 lei 21 lei 46 lei
2 3 lei 44 lei 21 lei 68 lei
3 3 lei 66 lei 21 lei 90 lei
4 3 lei 88 lei 21 lei 112 lei

Taxe consulare pentru persoane juridice

Nr. exemplare Taxe cerere Taxe legalizare Total
1 3 lei 43.5 lei 46.5 lei
2 3 lei 87 lei 90 lei
3 3 lei 130.5 lei 133.5 lei
4 3 lei 174 lei 177 lei

 

Informatii preluate de pe site-ul http://www.prefecturabrasov.ro/pCe-este-apostila_99.php;